СЕРАМА - Закачлив домашен любимец!


Когато кажем: - Серама е най-дребната и кротка кокошка в света - каква е първата ни асоциация ....?  - Домашен любимец. Разбира се - Серама е иделния домашен любимец! Коте, куче, папагал, канарче ... а защо не закачливата Серама. :)

Серама като новосъздадена порода все още търси своето място включително и в стандартите - има такъв стандарт Американска Серама, има британски стандарт за Серама, има и други опити за европейски стандарти.

Европейските клубове в последните две години са с друга насоченост и според мен по-вярната. Серама да бъде такава каквато е в нейната родина – Малайзия. Вече има такива птици в Европа и селекционерите работят по доближаване на европейската Серама като стойка и тегло до екстремната малайска Серама.

Но, когато селекционираме Серама винаги има пиленца които са малко или много в страни от стандарта - това е най-добрия вариант за домащен любимец. Също дребна, също с горда осанка, също кротка и закачлива, но най-вероятно не толкова скъпа или подарък.

Какво иска Серама 1/2 до 1 кв.м за чифт или трио (петле с две кокошчици), по-малко храна - заради размера, но разбира се разнообразна храна, прясна вода и закачки ;). Можем да пуснем птиците смело в градината - толкова са дребни че няма да направят голяма беля! :) Ще се изкъпят в пясъка, ще си хапнат полезни камъчета и някое червейче, някоя и друга вкусна тревичка или листенце от пипера. :)

Серама са прекрасни мътачки и добри майки. Има ли по-мила гледка от настръхналата, клопкаща мини мама със малките жълти пухчета. Може и да Ви клъвне но не е белезнено - просто ви казва - СЕГА НЕ МИ Е ДО ИГРИ  - Аз имам най-голямата отговорност на света, да отгледам потомството си.

Татко Rio Messi - голяма закачка е :)Rio Messi  и един негов син - Ronaldo